Επικονδυλίτιδα αγκώνα - Αντιμετώπιση

Η επικονδυλίτιδα είναι μία πάθηση του επικόνδυλου, μίας μικρής αρθρικής απόφυσης στην πλάγια περιοχή του αγκώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και συνήθως φλεγμονή.

Στους επικόνδυλους εκφύονται μύες του αντιβραχίου, οι οποίοι λόγω της απότομης η συνεχούς πίεσης μπορεί να τραυματιστούν και να οδηγήσουν στην επικονδυλίτιδα.


Μπορεί να παρουσιαστεί είτε στους έσω πλάγιους τένοντες είτε στους έξω και συνήθως εμφανίζεται στο χέρι που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Παρουσιάζεται σε άτομα διαφόρων επαγγελμάτων με έντονη χειρωνακτική εργασία όπως π.χ. σε μηχανικούς , μουσικούς, φυσικοθεραπευτές, υπάλληλους γραφείου κ.ά. και σε αθλητές διαφόρων αθλημάτων όπως π.χ. τένις, γκολφ κ.ά.

Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας είναι:
πόνος στην περιοχή του αγκώνα ή κάψιμο, αδυναμία στους μύες κατά την περιστροφή του καρπού ή την χρήση της λαβής, έντονη ενόχληση στις κινήσεις του χεριού.

Η επικονδυλίτιδα αντιμετωπίζεται με:
ξεκούραση της περιοχής από επίπονες δραστηριότητες, με φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, με τοποθέτηση πάγου ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εάν η περίπτωση είναι πολύ σοβαρή με χειρουργική επέμβαση.