Μυωπία - Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διόρθωση με λέιζερ

Η μυωπία είναι μία οφθαλμολογική πάθηση που οφείλεται σε μία διαθλαστική ανωμαλία του ματιού εξαιτίας της οποίας η εστίαση δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Η μυωπία είναι πολλές φορές κληρονομική και συνήθως αναπτύσσεται στην σχολική ηλικία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται και σε εργασίες που γίνονται σε πολύ κοντινή επαφή με τα μάτια, όπως είναι η επαφή με την οθόνη του υπολογιστή.

Το πιο βασικό σύμπτωμα της, είναι η δυσκολία στο να διακρίνει κάποιος καθαρά, αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση με αποτέλεσμα να
δημιουργείται πονοκέφαλος στην επίμονη προσπάθεια του ατόμου να εστιάσει σωστά.

Η διάγνωση της γίνεται από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος υποβάλλει το άτομο σε διάφορες εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν.

Η μυωπία αντιμετωπίζεται με τον συμβατικό τρόπο διόρθωσης, με την χρήση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής. Υπάρχει και ο μη συμβατικός τρόπος αντιμετώπισης της, ο οποίος είναι η διαθλαστική χειρουργική. Οι δύο χειρουργικοί μέθοδοι διορθωσης της με laser είναι η PRK και η Lasik, οι οποίες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και κάθε μία από αυτές χρησιμοποιείται ανάλογα με την ιδιατερότητα του οφθαλμού του κάθε ασθενούς.

Η μέθοδος Lasik χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μυωπίας από 1 έως 10 βαθμούς. Γίνεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (5 περίπου λεπτά), είναι ανώδυνη (δεν χρειάζονται ράμματα), η αποκατάσταση της οράσεως είναι γρήγορη και έχει μικρό διάστημα θεραπείας.

Η μέθοδος PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) εφαρμόζεται σε ασθενείς με λεπτό πάχος κερατοειδούς και ήπια μυωπία (εώς 5 βαθμούς), είναι ανώδυνη αλλά παρουσιάζει κάποιες διακυμάνσεις στην όραση που μπορεί να διαρκέσουν και μία εβδομάδα και γι αυτό τοποθετείται ένας προστατευτικός φακός μέχρι την πλήρη επούλωση του κερατοειδούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση στις παραπάνω μεθόδους είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του ασθενούς.