Τι είναι η χολίνη; Πόσο σημαντική είναι;

Η χολίνη αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο μόλις πρόσφατα (1998) προστέθηκε στην λίστα των απαραίτητων καθημερινών διατροφικών ουσιών, από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, στην αποτροπή συσσώρευσης ομοκυστεΐνης στο αίμα, στη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, στην προστασία του συκωτιού από την συσσώρευση λίπους, στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, στην ενίσχυση της μνήμης, στη μείωση των φλεγμονών, στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.


Παράγεται σε μικρές ποσότητες από το σώμα μας ωστόσο είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη μεγαλύτερης ποσότητας μέσω της διατροφής.

Βρίσκεται σε ένα πλήθος τροφών, με κυριότερη πηγή τον κρόκο του αυγού. Άλλες τροφές που περιέχουν την χολίνη είναι:
  • Οι γαρίδες
  • Τα όστρακα
  • Το μπρόκολο
  • Το κουνουπίδι
  • Τα σπαράγγια
  • Το σπανάκι
  • Το συκώτι
  • Ο μπακαλιάρος
  • Οι σαρδέλες
  • Ο τόνος
  • Το κοτόπουλο
  • Η γαλοπούλα
  • Τα μανιτάρια
  • Οι ντομάτες
  • Ο λιναρόσπορος
  • Ο αρακάς κ.ά.
 Η χολίνη βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο ανθρώπινο γάλα, ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα συγκέντρωσης στον ορό των εγκύων γυναικών.

Ανεπάρκεια χολίνης συνδέεται με καταστάσεις:
  • λιπώδους ήπατος
  • απώλειας μνήμης
  • Alzheimer
  • καρκίνο του μαστού
  • κατάθλιψη