Ταυρίνη - Οφέλη για τον οργανισμό

Η ταυρίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, η οποία παράγεται από το ανθρώπινο σώμα αλλά μπορεί να προσληφθεί και μέσω της διατροφής και είναι πολύ σημαντική σε ένα πλήθος λειτουργιών του οργανισμού.

Παράγεται μόνο από τους ενήλικες, από την μεθειονίνη και την κυστεΐνη, με την συνεργασία της βιταμίνης Β6 ενώ δεν μπορεί να παραχθεί από τα παιδιά και τα βρέφη τα οποία την προσλαμβάνουν μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η ταυρίνη βρίσκεται σε ζωικές πρωτεΐνες, σε τροφές δηλαδή όπως τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε ενεργειακά ποτά.

Τα οφέλη της ταυρίνης για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι:
  • Μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
  • Προστασία των ματιών και ιδιαίτερα του αμφιβληστροειδούς και πρόληψη κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.
  • Προστασία του ήπατος.
  • Ενίσχυση των μυών και απομάκρυνση του περίσσιου γαλακτικού οξέος.
  • Ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων.
  • Αντιοξειδωτική προστασία ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών.
  • Χρήσιμη για την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων.
  • Βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 αλλά και επιπλοκών που σχετίζονται με αυτόν.
  • Μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Βελτίωση της μνήμης.
  • Βοηθάει στην προστασία κατά της γήρανσης.
  • Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ιδιαίτερα από τα βαρέα μέταλλα.
  • Λειτουργεί ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος.
Η ανεπάρκεια ταυρίνης συνδέεται με καταστάσεις κατάθλιψης, στρες, αυτισμού, στειρότητας, παχυσαρκίας, ουρικής αρθρίτιδας, εκφύλισης ωχράς κηλίδας, Alzheimer, ηπατικών διαταραχών κ.ά.