Η τροφική δηλητηρίαση είναι μία ασθένεια η οποία προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής με ιούς, τοξίνες, βακτήρια, παράσιτα ή χημικές ουσίες δημιουργώντας έντονες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό, κυρίως, σύστημα.
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αναπτυχθεί από παθογόνους οργανισμούς όπως:
Τροφές ιδιαίτερα ευαίσθητες στην μόλυνση, αν δεν συντηρηθούν, επεξεργαστούν, μαγειρευτούν σωστά ή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους είναι τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, τα αλλαντικά, τα όστρακα και το μη παστεριωμένο γάλα.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται με την εμφάνιση της τροφικής δηλητηρίασης είναι συνήθως:
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση του ιστορικού του ασθενούς, ενώ αν κριθεί αναγκαίο γίνεται εξέταση αίματος και εξέταση κοπράνων προκειμένου να αποκλεισθεί η ύπαρξη θανατηφόρων τοξινών και να προβλεφθούν σοβαρότερες βλάβες.
Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως κρατάει λίγες μέρες χωρίς να χρειαστεί ιατρική υποστήριξη και αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης και με μία ελαφριά διατροφή περιορισμένη σε γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά και φυτικές ίνες
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αναπτυχθεί από παθογόνους οργανισμούς όπως:
Τροφές ιδιαίτερα ευαίσθητες στην μόλυνση, αν δεν συντηρηθούν, επεξεργαστούν, μαγειρευτούν σωστά ή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους είναι τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, τα αλλαντικά, τα όστρακα και το μη παστεριωμένο γάλα.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται με την εμφάνιση της τροφικής δηλητηρίασης είναι συνήθως:
- ναυτία
- έμετος
- διάρροια
- έντονη εφίδρωση
- πονοκέφαλος
- κοιλιακό άλγος
- πυρετός
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση του ιστορικού του ασθενούς, ενώ αν κριθεί αναγκαίο γίνεται εξέταση αίματος και εξέταση κοπράνων προκειμένου να αποκλεισθεί η ύπαρξη θανατηφόρων τοξινών και να προβλεφθούν σοβαρότερες βλάβες.
Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως κρατάει λίγες μέρες χωρίς να χρειαστεί ιατρική υποστήριξη και αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης και με μία ελαφριά διατροφή περιορισμένη σε γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά και φυτικές ίνες