Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε "μυγάκια"; Πόσο επικίνδυνο είναι για τα μάτια μας;

Πολύ συχνά, αρκετοί άνθρωποι, παραπονιούνται ότι βλέπουν διάφορες σκιές να "κολυμπάνε" ή να "πετάνε" στο οπτικό τους πεδίο, που μοιάζουν άλλοτε με μικρές τριχούλες ή ίνες και άλλες φορές με μικρά στίγματα ή κηλίδες. Αυτά είναι τα λεγόμενα "μυγάκια" ή εξιδρώματα του υαλοειδούς, ή μυοψίες, τα οποία φαίνονται πιο έντονα όταν κοιτάζουμε κάτι φωτεινό όπως πχ. τον ουρανό ή ένα λευκό αντικείμενο και τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Όταν προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε αυτά είναι σχεδόν αδύνατο γιατί φαίνεται ότι κινούνται και αυτά με την κίνηση του ματιού.


Όσο ενοχλητικό και να είναι δεν επηρεάζουν την όραση μας και με τον καιρό συνηθίζουμε την ύπαρξη τους και δεν μας αποσπούν την προσοχή. Τα εξιδρώματα του υαλοειδούς μπορεί να εμφανίζονται μόνο στο ένα μάτι σε κάποιους ανθρώπους ή και στα δύο μάτια σε άλλους.

Ένα ζελατινώδες, διάφανο υγρό σε μορφή γέλης (gel), το υαλοειδές, καλύπτει τα 2 τρίτα περίπου του οφθαλμού και αποτελείται κατά 98% από νερό, από υαλουρονικό οξύ και ίνες κολλαγόνου. Κατά την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου προκύπτει μία εκφυλιστική διαδικασία, η οποία ονομάζεται συναίρεση του υαλοειδούς και είναι η διαταραχή στην δομή αυτής της γέλης καθώς παρουσιάζεται συσσώρευση των ινών και άλλων πρωτεϊνών κατά τόπους με αποτέλεσμα την εμφάνιση των μυοψιών.

Η συναίρεση του υαλοειδούς αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και γι αυτό εμφανίζεται συχνά σε ηλικιωμένους. Μία άλλη κατηγορία που παρουσιάζει συχνά μυοψίες είναι οι μύωπες στους οποίους εμφανίζεται ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία.

Άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανίζονται μυοψίες και μπορεί να κρύβουν σοβαρές οφθαλμογικές παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας είναι:
  • Ενδοφθάλμιες φλεγμονές
  • Οφθαλμικοί τραυματισμοί
  • Αιμορραγία υαλοειδούς
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
  • Κληρονομικότητα
Η ύπαρξη μυοψιών επιβάλλει την επίσκεψη μας στον Οφθαλμίατρο ο οποίος θα μας υποβάλει σε βυθοσκόπηση για την σωστή διάγνωση του προβλήματος. Ιδιαίτερα προσεκτικά θα πρέπει να είναι τα άτομα στα οποία παρουσιάζεται απότομη αύξηση των μυοψιών η οποία μπορεί να συνοδεύεται από φωταψίες καθώς μπορεί να υποδηλώνει ρήξη ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, μία κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα "μυγάκια" εμποδίζουν σοβαρά την όραση μπορεί να κριθεί απαραίτητη, από τον Οφθαλμίατρο, η αφαίρεση τους με Βιτρεκτομή (υαλοειδεκτομή) ή με την χρήση λέιζερ. Η Βιτρεκτομή είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται τμήμα ή το σύνολο του υαλοειδούς η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές.