Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια μου; Λεύκανση των δοντιών

Ένα φωτεινό χαμόγελο επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας, την εμφάνιση μας και συνήθως τραβάει τα βλέμματα.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών μας, προκαλώντας αποχρωματισμό με συνέπεια να χάνεται το λευκό και τη θέση του να παίρνει μία κίτρινη απόχρωση.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους κιτρινίζουν τα δόντια μας είναι:
  • Η κληρονομικότητα. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με πιο κίτρινα δόντια σε σχέση με άλλους ανθρώπους και αυτό οφείλεται κυρίως στο πάχος του σμάλτου τους, το οποίο είναι ημιδιαφανές επιτρέποντας την εμφάνιση της οδοντίνης στο εσωτερικό του. Το φυσικό χρώμα της οδοντίνης είναι ελαφρά κίτρινο.
  • Η διατροφή. Ορισμένα (σκουρόχρωμα κυρίως) ποτά και τροφές είναι οι βασικότεροι ένοχοι του οδοντικού αποχρωματισμού. Ο καφές, το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα ρόδια, τα κόκκινα σταφύλια, τα μούρα, τα κεράσια, οι σάλτσες, προσκολλώνται στο σμάλτο των δοντιών επηρεάζοντας το χρώμα τους εξαιτίας των χρωστικών που περιέχουν. Οι όξινες τροφές όπως και τα αναψυκτικά με ανθρακικό παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάβρωση του σμάλτου.
  • Το κάπνισμα. 
  • Η κακή στοματική υγιεινή. Προκαλεί τις περισσότερες φορές την δημιουργία οδοντικής πλάκας, η οποία επηρεάζει το χρώμα των δοντιών.
  • Η λήψη κάποιων φαρμάκων. Αντιβιοτικά με Τετρακυκλίνη προκαλούν οδοντική δυσχρωμία.
  • Η γήρανση. Η πάροδος των χρόνων επιφέρει σταδιακά φθορά και στο σμάλτο των δοντιών. 
Υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επανέλθει το λευκό χρώμα στα δόντια; Φυσικά και υπάρχει και αυτός δεν είναι άλλος από την λεύκανση.


Η λεύκανση των δοντιών είναι μία ανώδυνη και απλή διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει τόσο στο ιατρείο (από τον Οδοντίατρο) όσο και στο σπίτι με την χρήση ειδικών ναρθήκων. Για την επίτευξη της χρησιμοποιούνται 2 λευκαντικοί παράγοντες, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου οι οποίοι διασπούν τις χρωστικές ουσίες που αποχρωματίζουν τα δόντια.

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται από τον Οδοντίατρο ο οποίος αφού απομονώσει με ειδικά υλικά τα ούλα, την γλώσσα, το εσωτερικό του στόματος και τα χείλη, θα τοποθετήσει τον λευκαντικό παράγοντα (σε μορφή τζελ) με την χρήση ειδικής σύριγγας και θα τον αφήσει να δράσει για 45 περίπου λεπτά ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στο ιατρείο είναι υψηλής συγκέντρωσης και καυστικός για το στόμα και το δέρμα και γι αυτό προηγείται πάντα η απομόνωση των παραπάνω τμημάτων. Πριν την λεύκανση συνήθως γίνεται καθαρισμός των δοντιών.

Η λεύκανση αλλάζει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών οπότε είναι πιθανόν να αλλαχθούν τα λευκά σφραγίσματα, των μπροστινών κυρίως δοντιών, για να υπάρχει μία ομοιομορφία.

Μετά το τέλος της λεύκανσης συνήθως τοποθετείται απευαισθητοποιητικός παράγοντας, ένα τζελ το οποίο τοποθετείται σε νάρθηκες και εφαρμόζεται στα δόντια για 15 τουλάχιστον λεπτά για την αποφυγή οποιασδήποτε ευαισθησίας μπορεί να προκληθεί.

Η λεύκανση των δοντιών στο σπίτι γίνεται από τον ασθενή με νάρθηκες, συνήθως με την καθοδήγηση του Οδοντιάτρου, ο οποίος αφού ελέγξει και αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος και του χρώματος των δοντιών, θα πάρει το αποτύπωμα της άνω και της κάτω γνάθου για να κατασκευάσει τους νάρθηκες. Αφού ελεγχθεί η εφαρμογή τους στο στόμα θα γίνει η ενημέρωση για τον τρόπο χρήσης του λευκαντικού παράγοντα. Οι νάρθηκες μπορούν να τοποθετηθούν στο στόμα είτε την ημέρα είτε κατά την διάρκεια της νύχτας. Μετά από μία με δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

Ο συνδυασμός της λεύκανσης στο ιατρείο με αυτή του σπιτιού έχει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα και γι αυτό εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά.

Οι ειδικές οδοντόκρεμες για την λεύκανση βοηθάνε στην απομάκρυνση των χρωστικών ουσιών που βρίσκονται στην επιφάνεια των δοντιών όμως δεν έχουν τόσο δραστικό αποτέλεσμα ώστε να αλλάξουν σημαντικά το χρώμα τους προς το λευκό.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο και η διάρκεια του εξαρτάται από τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω, στο γιατί κιτρινίζουν τα δόντια μας.

Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται πάντα από την κάθε περίπτωση ανάλογα με την εργασία που πρέπει να γίνει στο στόμα μας.