Νόσος του Crohn - Συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπεία


Η νόσος του Crohn
είναι μία πάθηση του πεπτικού σωλήνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλεγμονής, συνήθως στον ειλεό, το χαμηλότερο σημείο του λεπτού εντέρου. Μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα σημεία όπως, στο στόμα, στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο παχύ έντερο, στον δωδεκαδάκτυλο.

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της νόσου δεν είναι μέχρι και σήμερα γνωστά. Επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών και σε άτομα με κληρονομικότητα ή με μετάλλαξη του γονιδίου NOD2. Η νόσος του Crohn είναι μία χρόνια φλεγμονώδης εντερική νόσος, η οποία δεν προκαλείται από την διατροφή ενώ παράλληλα δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.Συμπτώματα της νόσου του Crohn
Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, πρήξιμο, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, αδυναμία, ατονία και πρωκτική αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα και τα μάτια.

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν εξαιτίας της νόσου του Crohn είναι:
  • Εντερική απόφραξη
  • Έλκη
  • Χολολιθίαση
  • Νεφρολιθίαση
  • Αρθρίτιδα
  • Ηπατίτιδα
  • Αναιμία
  • Περιπρωκτικά συρίγγια
Διάγνωση της νόσου του Crohn
Η διάγνωση της νόσου του Crohn γίνεται δύσκολα, γιατί παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με άλλες εντερικές διαταραχές όπως π.χ. η ελκώδης κολίτιδα. Περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς, φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις, βαριούχο κλύσμα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, κολονοσκόπηση, γαστροσκόπηση και βιοψία για την ύπαρξη φλεγμονών, ελκών ή άλλων εντερικών διαταραχών.

Θεραπεία της νόσου του Crohn
Η θεραπεία της νόσου του Crohn μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, τη θέση της φλεγμονής και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας. Περιλαμβάνει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, φαρμακευτική αγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση του προσβεβλημένου τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών. Οι συνηθέστερες κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι, καταστολείς των φλεγμονών, ανοσορυθμιστές, κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά.

Μια διεπιστημονική προσέγγιση της θεραπείας που περιλαμβάνει γαστρεντερολόγο ιατρό, διατροφολόγο και άλλους επαγγελματίες υγείας, μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων για τα άτομα με νόσο του Crohn.