Λιποσάρκωμα - Τι είναι; Συμπτώματα και θεραπεία


Το λιποσάρκωμα
είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου, η οποία αναπτύσσεται στον λιπώδη ιστό και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, με συχνότερη εμφάνιση στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και στα άκρα. Αποτελεί την δεύτερη συνηθέστερη μορφή σαρκωμάτων των μαλακών ιστών, ενώ το 50% περίπου των περιστατικών παρουσιάζεται στην περιοχή του μηρού.

Η ακριβής αιτία εμφάνισης του λιποσαρκώματος δεν είναι μέχρι και σήμερα γνωστή και υπεύθυνοι θεωρούνται κυρίως γενετικοί παράγοντες και γονιδιακές μεταλλάξεις.

Το λιποσάρκωμα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών με συχνότερη παρουσία στους άνδρες ενώ, τις περισσότερες φορές, δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα ή πόνο παρά μόνο την εμφάνιση κάποιου εξογκώματος κάτω από το δέρμα κατά την ψηλάφηση. Μεγαλύτεροι όγκοι μπορεί να ασκήσουν πίεση σε κάποια νεύρα και να προκαλέσουν πόνο ή να επηρεάσουν την λειτουργία κάποιων οργάνων.

Υπάρχουν 4 τύποι λιποσαρκώματος:
  • Το αποδιαφοροποιημένο
  • Το μυξοειδές
  • Το καλά διαφοροποιημένο
  • Το πλειόμορφο. Είναι ο σπανιότερος τύπος από όλους τους προηγούμενους.
Η διάγνωση γίνεται με φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση και ακολουθεί μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία και βιοψία.

Η θεραπεία για τα πρωτογενή λιπώματα, που δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, γίνεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου (συνήθως με ένα μικρό τμήμα του υγιούς ιστού), η οποία πολλές φορές συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία, σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόζεται πριν την επέμβαση για την συρρίκνωση του όγκου.

Σε προχωρημένα στάδια, όπου υπάρχει και μετάσταση σε άλλα όργανα, ακολουθείται χημειοθεραπεία.